Travel Coffee

H Venezia Segreta και τα καφέ της: ένας “μυστικός οδηγός”

Δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω στη γη που δεν έχει ως στόχο ή που δεν έχει επισκεφτεί ήδη τον συγκεκριμένο προορισμό, την Βενετία.
Το ίδιο το μέρος ζει στον ρυθμό του τουρισμού, τα περισσότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στην πόλη έχουν δομηθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, να απευθύνονται στους τουρίστες.
Τι μπορεί κανείς να κάνει όμως για να διαλέξει έναν διαφορετικό δρόμο; Το δρόμο που θα τον οδηγήσει στην Venezia Segreta ή αλλιώς “κρυφή Βενετία” καθώς και στα πραγματικά στέκια που κάθε λάτρης του καφέ θα ήθελε να επισκεφτει;


Για να εξερευνήσεις έναν τόπο δεν αρκεί ένας τουριστικός οδηγός αφού θα σε οδηγήσει εκεί όπου αναφέρεται ακριβώς το όνομα του, στην κοσμοσυρροή της πολύβουης πλατείας του Αγίου Μάρκου και τις τεράστιες ουρές έξω από τους ναούς και τα φημισμένα μουσεία της πόλης. Τα στέκια των ντόπιων, των κατοίκων και των μυημένων είναι όπως πολύ καλύτερα κρυμμένα, και αυτά θα εξερευνήσουμε εμείς σήμερα.
Δραπετεύουμε λοιπόν από το κεντρικό τουριστικό δίκτυο, αποφεύγουμε τα πλήθη που φωτογραφίζονται με τις ώρες στο San Marco και διεισύουμε σε κανάλια που δεν γνωρίζουμε το ονομά τους. Με μαθηματική ακρίβεια η τακτική αυτή θα μας οδηγήσει σε ένα από τα bacaro, τα μικρά βενετσιάνικα στέκια με τα τραπεζάκια, τα φλιτζανάκια με απολαυστικό καφέ και τα δροσερά spritz.
Το ιστορικό κέντρο είναι μικρό αλλά δαιδαλώδες. Όταν λοιπόν βρεθούμε στον Άγιο Μάρκο δεν στρίβουμε αριστερά μαζί με τις ορδές των τουριστών αλλά επιλέγουμε την αντίθετη κατεύθυνση. Στρίβουμε δεξιά, χανόμαστε στα στενάκια και ρωτάμε τους βενετσιάνους για το που βρίσκονται στέκια τους.
Πριν κατευθυνθούμε ωστόσο προς αυτά κάνουμε μια στάση φυσικά στο Cafe Florian, ένα από τα παλαιότερα καφέ όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Πρόκειται για το αγαπημένο καφενείο των διανοούμενων του 19ου αιώνα, από τον Καζανόβα ως τον Λόρδο Βύρωνα και από τον Γκαίτε ως τον Μαρσέλ Προυστ, από τον Τζέιμς Τζόις ως τη Γερτρούδη Στάιν που έχει κάνει “την εμφάνισή του” πολλές σε φημισμένα μυθιστορήματα αλλά και πίνακες ζωγραφικής. Το Καφέ Κουάντρι (Caffè Quadri), που βρίσκεται επίσης στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, ιδρύθηκε γύρω στο 1775, πενήντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του Καφέ Φλοριάν. Το καφέ της πλατείας που πραγματικά επιλέγουν οι ντόπιοι είναι όμως το café Lavena. Ο εξαιρετικός καφές, τα λαχταριστά, ολόφρεσκα κρουασάν αλλά και οι φυσιολογικές τιμές γεμίζουν τα τραπεζάκια τους με εκείνους… που γνωρίζουν λίγα παραπάνω…


Ένα ακόμη μέρος να επισκεφθείτε για τον πολύ καλό καφέ του είναι το εμπορικό κέντρο Fondaco dei Tedeschi που στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό αναγεννησιακό κτίριο, σύμβολο της πόλης από το 1228, δίπλα από τη Γεφυρα του Rialto. Επιλέξτε την ταράτσα ώστε να έχετε εξαιρετική θέα αλλά θυμηθείτε σε κάθε περίπτωση να έχετε κάνει πριν online κράτηση!
Μια έξτρα συμβουλή που καλό είναι να γνωρίζετε είναι ότι σε περίπτωση που θελήσετε να καθίσετε με τον πιείτε τον εσπρέσσο σας απαντώντας στα email σας, δεν θα πρέπει να καθίσετε στο bar. Το wifi είναι διαθέσιμο μόνο για τους πελάτες που κάθονται στα τραπεζάκια.
Ακόμη σας προτείνουμε να αγοράσετε σε σοκολατάκια ή γλυκά από την φημισμένη pasticceria Salva Rosa που θα τη βρείτε σε διάφορα μέρη στη Βενετία.
Και φυσικά δεν μπορείτε να παραλείψετε και μια στάση για τσάι στο Gritti Palace για να απολαύσετε την εξαιρετική απρόσκοπτη θέα στο κανάλι.
Σε κάθε περίπτωση θυμηθειτε να χαράξετε την δική σας πορεία, να διαλέξετε τους δικούς σας δρόμους, να ανακαλύψετε την δική σας αξέχαστη κούπα καφέ!

Σχολιάστε