Barista News

H Μέθοδος Pulsing & η ποιότητα του espresso

Written by MARINA

Με την μέθοδο Pulsing ελέγχουμε στην ουσία την ροή του νερού, τον ρυθμό προεκχύλισης και εκχύλισης καθώς και την πίεση που ασκούμε στο “puck” του καφέ σε διάφορα στάδια.

Το pulsing χρησιμοποιείται στην χειροκίνητη διαδικασία brewing,  δηλαδή στα pour over συστήματα.

Εάν εφαρμοστεί στην παρασκευή του εσπρέσο, βοηθά τον μπαρίστα να ανακαλύψει νέες γεύσεις αλλά και υφές.

Η πρώτη ρίψη νερού γίνεται κατά την προεκχύλιση όπου το νερό πρέπει να μουσκέψει ολόκληρο το puck του καφέ , ιδανικά με την χαμηλότερη δυνατή πίεση.

Η διαδικασία της εκχύλισης πρέπει να ξεκινάει, μόνο όταν είναι μουσκεμένος ολόκληρος ο καφές και σε αυτό το στάδιο, η πίεση ανεβαίνει  στα 6 bar για μερικά δευτερόλεπτα, πριν φτάσει στα 9 bar. 

Δουλεύοντας με μια μηχανή, η οποία έχει ρύθμιση μουσκέματος, ο μπαρίστα έχει την ικανότητα να μπορεί να ξεχωρίσει το σημείο στο οποίο  ξεδιπλώνονται τα βασικά αρώματα και οι  γεύσεις του καφέ.

Αφού καθοριστεί το σημείο αυτό, ο μπαρίστα ελέγχει πλέον την ροή του νερού, την πίεση και τον χρόνο, καταφέρνοντας να αναδείξει τις γλυκές και αρωματικές νότες του καφέ.

Η προεκχύλιση συνήθως διαρκεί  πέντε με επτά δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να φτάσει στα 15 με 30 δευτερόλεπτα, αν θέλουμε να ανακαλύψουμε κι διαφορετικές υφές.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με την μέθοδο pulsing, εξασφαλίζουμε την συνέπεια του καλού αποτελέσματος.

Συμβουλές για την μέθοδο Pulsing

• Πειραματιστείτε όταν η πίεση της δουλειάς είναι μικρότερη

• Χρησιμοποιείστε ένα ημερολόγιο καταγραφής, τόσο για να καταγράψετε τα δεδομένα των πειραματισμών σας.

• Παρατηρήστε τα αποτελέσματα τόσο ως προς την οξύτητα, την γλυκύτητα, την πικράδα όσο και προς τα φρουτώδη αρώματα ή την υφή του καφέ.

Σχολιάστε