Choco News

Όσα δεν ξέρεις για την σοκολάτα

Written by kdimitri

Την λατρεύουμε. Σε κάθε της μόρφη. Κάθε μέρα τη θέλουμε στη ζωή μας. Πόσο όμως τη γνωρίζουμε στην πραγματικότητα;

Πριν την απολαύσουμε για μία ακόμα φορά ας μάθουμε ορισμένα πράγματα για εκείνη που πιθανώς δεν γνωρίζουμε, ακόμα.

1. 400 καρποί κακάο περίπου είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθούν 500 γρ. σοκολάτα.
2. Κάθε κακαόδενδρο παράγει περίπου 2.500 καρπούς.
3. Τα κακαόδενδρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Το 30% της παραγωγής τους χάνεται ετησίως ακριβώς γι αυτό τον λόγο.

  1. Οι καρποί του κακάο έχουν χρησιμοποιηθεί και ως νόμισμα και μάλιστα ξεπερνούσε σε αξία τον χρυσό! Η καλλιέργεια των κακαόδενδρων ήταν ελεγχόμενη, ώστε να μην επηρεάζεται η ανταλλακτική τους αξία.
  2. Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν πάνω από το 50% της σοκολάτας ετησίως. Πιο chocoholics απ’ όλους φυσικά είναι η Ελβετία αλλά και η Γερμανία και η Ιρλανδία.

6. ” Theobroma cacao” είναι η επιστημονική ονομασία του κακαόδενδρου. Έτσι την ονόμασε ο σουηδός βοτανολόγος Carl Linnaeus, μέγας φαν της σοκολάτας, αλλά και των αρχαίων ελληνικών αφού μεταφράζεται ως “τροφή των θεών”.

  1. Σύμφωνα με μία ιατρική έρευνα που παρουσιάστηκε στο BBC, η σοκολάτα ενεργοποιεί ορισμένα σημεία του εγκεφάλου που εκκρίνουν περισσότερες ενδορφίνες από ένα παθιασμένο φιλί.
  2. Η λευκή σοκολάτα δεν θεωρείται… σοκολάτα. Αφού περιέχει ναι μεν βούτυρο κακάο, δεν έχει όμως σκόνη ή στερεά κακάο. Επειδή το βούτυρο κακάο δεν έχει τόσο ωραία γεύση, συνήθως αναμειγνύεται με βανίλια και ζάχαρη.

9. Ο Joseph Fry δημιούργησε την πρώτη πλάκα σοκολάτας. Την έφτιαξαν με βούτυρο κακάο, σκόνη κακάο και ζάχαρη.

  1. Η Αφρική παράγει περισσότερα από τα 2/3 του κακάο παγκοσμίως.
  2. Μια ατομική πλάκα σοκολάτας ισοδυναμεί με ένα shot espresso αφού περιέχει περίπου 50mg καφεΐνης!

12. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex, οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και συγκρατούν περισσότερες πληροφορίες όταν υπάρχει στον αέρα… μυρωδιά από σοκολάτα.

Σχετικά με τον αρθργράφο

kdimitri

Σχολιάστε