Coffee Stories

Caracoli: Το μυστήριο των κόκκων καφέ

Οι ιδιότητες ορισμένων σπουδαίων κρασιών εμπεριέχονται μέσα στα σταφύλια που ο τρύγος τους γίνεται προς το τέλος της κάθε σεζόν. Με τον ίδιο τρόπο και ορισμένοι καφέδες με εξαιρετική ποιότητα τείνουν να βελτιώνονται εξαιτίας ενός μυστηρίου φαινομένου…

Κάθε κόκκος καφέ συνήθως περιέχει δύο σπόρους, όταν όμως τυχαίνει να περιέχει έναν μόνο, τότε ονομάζεται Caracoli. Οι συγκεκριμένοι κόκκοι είναι στρογγυλοί, η ονομασία τους προέρχεται από την ισπανική λέξη “caracol” που σημαίνει φίδι και συνήθως βρίσκονται στην άκρη ενός κλαδιού. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστος. Οι κόκκοι Caracoli όμως περιέχουν μία ιδιότητα που εκτιμάται δεόντως από τους γνώστες του καφέ: η γεύση τους είναι πολύ πιο δυνατή!

Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα οι κόκκοι Caracoli ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Βρετανία. Οι νοικοκυρές συνήθιζαν να τον καβουρδίζουν μέσα σε τηγάνια, κάτι που γινόταν εύκολα εξαιτίας του στρογγυλού τους σχήματος.

Στην Βραζιλία και την Κολομβία πίστευαν ότι οι συγκεκριμένοι κόκκοι καφέ διαθέτουν αφροδισιακές ιδιότητες και έτσι δεν είναι τυχαίο ότι η κατανάλωσή τους είχε γίνει μόδα.

Στην Γερμανία επίσης εκτιμούσαν τους κόκκους Caracoli αφού συνήθιζαν να τους ονομάζουν και “πέρλες από καφέ”.

Εξαιρετικούς κόκκους Caracoli μπορεί να βρει κανείς μέχρι και σήμερα για παράδειγμα στην Αιθιοπία ή την Κόστα Ρίκα. Ενώ μια εξαιρετικά σπάνια και ισορροπημένη Caracoli ποικιλία με έντονη φρουτώδη γεύση μπορεί να βρει κανείς σε μια ευρωπαϊκή θρησκευτική δομή που βρίσκεται στο Καμερούν.

Σχολιάστε