Barista News

Τι είναι το cortado

Written by MARINA

Ένας πελάτης μπαίνει στο καφέ σας και παραγγέλνει ένα cortado.

Ανάλογα με τις γνώσεις σας ή το πού βρίσκεστε στον κόσμο, μπορείτε να τους σερβίρετε στην ουσία πολλούς διαφορετικούς καφέδες. Για μερικούς, ένα cortado είναι μια συγκεκριμένη αναλογία του καφέ ως προς το γάλα που περνά στον ατμό. Για άλλους, είναι απλά ένα flat white ή ένα latte. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι η τελική του μορφή εναπόκειται στον πελάτη.

Με τόσες πολλές απόψεις για το τι είναι ένα cortado, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να υπάρχει εσφαλμένη επικοινωνία – είτε θέλετε να το παραγγείλετε είτε να το σερβίρετε σε πελάτες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να εξερευνήσετε τις πολλές διαφορετικές υπάρχουσες παραλλαγές του cortado.

Υπάρχουν πολλά μεγέθη, αναλογίες και στυλ παρουσίασης για το cortado. Δεν είναι γνωστά πολλά για την προέλευση του πέρα από το γεγονός ότι προέρχεται από τη χώρα των Βάσκων της Ισπανίας. Ο όρος cortado αναφέρεται στο γάλα που μειώνει την ένταση του εσπρέσο, και την οξύτητά του διατηρώντας παράλληλα τη γεύση του καφέ. Παραδοσιακά, σερβίρεται με λίγο αφρό και αναλογία 1: 1 γάλα προς εσπρέσο.

Το γάλα βράζει στον ατμό έως ότου δημιουργηθεί ένας πολύ ελαφρύς αφρός πριν προστεθεί στον εσπρέσο και σερβίρεται σε ένα μικρό ποτήρι με μεταλλική βάση. Με βάση την εμφάνισή του, συχνά συγχέεται με ένα flat white.

Ο Nino Tusell που είναι ο ιδιοκτήτης του Tusell Tostadores, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Λέει: «Στην Ισπανία, ένα cortado είναι ένας  εσπρέσο συν λίγο γάλα. Ωστόσο αν πάτε στο εξωτερικό, θα συναντήσετε πολλές ακόμα παραλλαγές”.

Σχετικά με τον αρθργράφο

MARINA

Σχολιάστε