Choco Stories

Σοκολατάκια Leonidas: Η ιστορία του Λεωνίδα και του Βασίλειου Κεστεκίδη

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=2c0BJRNwus0&feature=emb_title

Πριν από πάνω από 100 χρόνια ο Λεωνίδας Κεστεκίδης ξεκίνησε να δουλεύει με τις πραλίνες δίνοντας τους τη μορφή με την οποία εμείς σήμερα τις γνωρίζουμε. Εδώ και γενιές η οικογένεια Κεστεκίδη αφήνει το στίγμα της μέσω της εταιρείας Leonidas.

Από ένα μόνο κατάστημα με μια μικρή γυάλινη βιτρίνα όπου παρουσιάζονταν οι πραλίνες αναπτύχθηκε σε ένα διεθνές brand με περισσότερα από 1300 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πως επιτεύχθηκε όμως όλη αυτή η εξέλιξη; Ποια είναι η ιστορία του Λεωνίδα Κεστεκίδη;

Ο Λεωνίδας Κεστεκίδης γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1882. Κανείς δεν μπορούσε τότε να προδιαγράψει την πορεία που είχε μπροστά του. Ως παιδί έβγαινε στους δρόμους μαζί με τον αδερφό του για να πουλήσει μικρές λιχουδιές και γρανίτες.
Μόλις στα 18 του είχε την ιδέα να αλλάξει τις γρανίτες με.. κρασί και να ξεκινήσει τις πωλήσεις στην όμορφη Ιταλία. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και έτσι αναζήτησε νέες ευκαιρίες, αυτή τη φορά, στις ΗΠΑ, ως ζαχαροπλάστης μαθαίνοντας παράλληλα τα κόλπα του εμπορίου.
Το 1910 ωστόσο μία παγκόσμια έκθεση τον έφερε στο Βέλγιο όπου γνώρισε και τη μέλλουσα γυναίκα του, Joanna Emelia Teerlinck. Το 1912 την παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μαζί της στην όμορφη Γάνδη. Το 1913 δημιούργησε το πρώτο του tea room και μαζί με την Joanna πρόσφεραν στους πελάτες τους λαχταριστά γλυκά και παγωτό.
Εντωμεταξύ τα ιστορικά δεδομένα στην Ελλάδα του 1922 ανάγκασαν όλη την οικογένεια Κεστεκίδη να μεταναστεύσει στην Γάνδη. Ειδικά στον ανιψιό του, Βασίλειο Κεστεκίδη έμαθε γρήγορα την τέχνη του ζαχαροπλάστη. Μαζί δημιούργησαν την πρώτη σειρά με πραλίνες. Το 1924 είχαν ήδη επεκταθεί στις Βρυξέλλες. Κάθε βράδυ ο Βασίλειος έφτιαχνε τις πραλίνες σε ένα εργαστήριο κοντά στην Grand-Place και το πρωί ένα άλογο με καρότσα βοηθούσε στη διανομή τους στους εξέχοντες πελάτες. Αν και το πρώτο τους κατάστημα στις Βρυξέλλες ήταν μικρό η γυάλινη βιτρίνα με τα πάνφρεσκα γλυκά είχε ως αποτέλεσμα να πωλούν περίπου 35 κιλά την ημέρα.
Το 1937 δημιουργήθηκε το λογότυπο της εταιρείας όπως το γνωρίζουμε σήμερα που αναπαριστά τον Έλληνα πολεμιστή, Λεωνίδα προς τιμήν του ιδρυτή της.
Το 1948 o Λεωνίδας Κεστεκίδης φεύγει από τη ζωή και τα ηνία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Βασίλειος δημιουργώντας πλέον premium προϊόντα σε πιο προσιτές τιμές ώστε να μπορεί να τα αγοράσει οποιοσδήποτε. Η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα για αυτό και μεταφέρθηκε σε νέο, σαφώς μεγαλύτερο εργαστήριο. Τότε ήταν που πολλοί επιχειρηματίες του χτύπησαν την πόρτα και έτσι τα καταστήματα άρχισαν να εξαπλώνονται σε διάφορες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, και η Ελλάδα. Έτσι δημιουργήθηκε και το εργοστάσιο στο Άντερλεχτ όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.
Το 1985 η παραγωγή δεν έφτανε για να καλύψει τους νέους επιχειρηματίες που ήθελαν να πουλήσουν τις πραλίνες και εξέδωσαν ανακοίνωση να μην στέλνουν άλλες αιτήσεις.
Το 2000 το εργοστάσιο όμως αναπτύχθηκε και άλλο και πολλά καταστήματα άνοιξαν από την Ασία ως την Αμερική.
Τέλος από τότε μέχρι σήμερα έχει προστεθεί και ο αγαπημένος συνδυασμός της σοκολάτας στα καταστήματα Leonidas, ο καφές αλλά και τα ροφήματα σοκολάτας. Και η “γλυκιά” ιστορία που δημιούργησε ο Έλληνας επιχειρηματίας Λεωνίδας Κεστεκίδης, συνεχίζεται….

Σχολιάστε