Coffee News

Μπορεί ο θόρυβος να επηρεάσει την απόλαυση του καφέ μας;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο δυνατός θόρυβος επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τις γεύσεις όπως το πικρό, το ξινό και το γλυκό αλλά και το άρωμα του καφέ.

Ο δυνατός θόρυβος αλλοιώνει τη γεύση του καφέ και τον καθιστά λιγότερο ευχάριστο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται πως δεν μπορούν να απολαύσουν πραγματικά έναν καφέ χωρίς ηρεμία και ησυχία. Ποιά είναι όμως η διαφορά αφού ο καφές έχει την ίδια γεύση;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Quality & Preference διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι «ήταν λιγότερο ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες αισθητηριακές και ηδονικές ιδιότητες» του καφέ όταν υπήρχε δυνατός θόρυβος.

Στη μελέτη, 400 άντρες και γυναίκες κλήθηκαν να πίνουν καφέ ενώ ακούνε τους περιβαλλοντικούς ήχους ενός γεμάτου γηπέδου στα 85 ντεσιμπέλ μέσω ακουστικών.

Στη συνέχεια, στους συμμετέχοντες δόθηκε ο ίδιος καφές με το θόρυβο να είναι 20 ντεσιμπέλ χαμηλότερα. Χωρίς να γνωρίζουν ότι πίνουν τον ίδιο καφέ, οι περισσότεροι συμμετέχοντες αξιολόγησαν πως ο δεύτερος καφές είχε καλύτερη και ακριβότερη γεύση.

Η ερευνητική ομάδα εξήγησε ότι ο δυνατός θόρυβος δημιουργεί ένα «βαρύ φορτίο» που μπορεί να μειώσει την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε άλλα ερεθίσματα, σε αυτήν την περίπτωση μια εμπειρία γεύσης.

Σχολιάστε